Daca nu ai ajuns intr-o astfel de situatie, la un moment dat se va intampla. Nu e o amenintare sau o promisiune, ci o realitate. La un moment dat, clientii intra in incapacitate de plata, intarzie achitarea facturilor sau ajung chiar sa nu le mai achite deloc.
Ce poti face intr-o astfel de situatie? Uite cateva sfaturi, pentru a evita neplacerile si blocajele financiare datorate neachitarii la timp a facturilor de catre clienti.
1. Concepe un proces bine definit
Chiar daca afacerea ta este una in care tu te ocupi de tot, trebuie sa ai conceputa o strategie si pentru astfel de situatii. Nu poti lasa acest aspect la voia intamplarii, mai ales daca tii cont si de faptul ca atunci cand un client nu iti achita, acei bani pe care trebuia la randul tau sa ii dai furnizorilor va trebui sa ii scoti din propriul buzunar.
2. Tine tot timpul legatura cu clientii
Daca s-a ajuns la momentul in care data scadenta a facturii s-a depasit, trebuie sa contactezi imediat clientul. Poate pur si simplu a uitat; recomandarea este sa il contactezi telefonic, pentru ca – la fel cum uneori se rataceste si ignora corespondenta – un email nu este de foarte mare ajutor.
Comunicand telefonic vei afla care este problema si vei putea stabili o data pana la care respectiva factura va fi achitata.
3. Insista
Chiar daca respectivul client a promis ca plateste, verifica in mod constant extrasele de cont si soldurile, pana ai confirmarea oficiala ca plata a fost facuta.
In cazul in care ajunge sa fie depasita si data stabilita de comun acord pana la care trebuia efectuata plata, revino cu un alt telefon pentru a reaminti clientului acest lucru.
4. Accepta inevitabilul
Uneori pur si simplu nu ai ce sa faci: clientul a ales sa nu plateasca sau pur si simplu nu are cum – fiind si el, la randul sau, in asteptarea lichiditatilor din alte surse.
A accepta inevitabilul nu inseamna insa a renunta. Daca vei continua colaborarea cu acel client, stabileste – spre exemplu – posibilitatea de a include valoarea totala de plata in urmatoarele facturi pe care le vei emite.
5. Pastreaza nota de profesionalism
In cele din urma se ajunge la litigii, dar si aici trebuie sa dai dovada de profesionalism. Tot timpul trebuie sa lucrezi cu contract, iar daca nu sunt indeplinite obligatiile de plata din partea clientului, dupa toate demersurile, vei ajunge in instanta.
Pentru ajutor in acest caz, poti sa vezi site-ul bd-parners.ro – profesionistii iti vor oferi consultanta, recomandari si reprezentare in instanta, in cazul in care se ajunge la o astfel de etapa. Clientii rau-platnici sunt o etapa la care nimeni nu isi doreste sa ajunga, insa problema trebuie tratata de fiecare data cu profesionalism.
Cum sa mearga economia cand toti amana platile? Parca nu ar fi constienti cafiecare are furnizori si facturi de achitat … pff
Foarte bine scris articolul, multumesc pentru sfaturi!