Ce trebuie sa stii despre Guarana

Guarana este asemanatoare din punct de vedere chimic cu cofeina si a fost folosita de mii de ani de nativii din zona Amazonului pentru mentinerea energiei. Extractul de guarana si semintele sale contin cu 7% mai multa cofeina decat majoritatea plantelor, inclusiv boabele de cafea. Spre deosebire de efectul imediat al cafelei, extractul de guarana este dispersat mai lent in organism, oferind o stimulare de durata. Cofeina si alte ingrediente din extract s-au dovedit a accelera metabolismul, ajutand si la atenuarea senzatiei de foame. De aceea guarana este folosita ca ingredient primar in multe produse pentru scaderea in greutate si in diverse cure. Are avantaje atat pentru corp cat si pentru minte, sporind puterea de concentrare si imbunatatind memoria. Extractul de guarana atenueaza migrenele si reumatismul si de asemenea ajuta la detoxifierea sangelui.

Efectele secundare ce le poate suferi o persoana in caz de exces sunt asemanatoare cu cele ale consumului unei cantitati insemnate de cafea. Printre cele mai usoare se numara efecte precum insomnie, pierderea poftei de mancare, anxietate, cresterea pulsului, dureri de cap, greata. Aceste probleme sunt de obicei doar temporare.

Exista si efecte secundare mai severe, intalnite de obicei la persoane ce au diverse afectiuni: probleme cardiace, tensiune ridicata, diabet, boli ale rinichilor sau deranjamente ale glandei tiroide. Astfel simptomele sunt stari de voma, crampe stomacale, fluctuatii ale pulsului, ameteala, crize sau dureri stomacale. Aceste probleme indica faptul ca s-a luat o supradoza din acest extract, fiind necesara o vizita la medic pentru remediere.

Astfel urmatoarele categorii de persoane nu ar trebui sa consume guarana, intrucat efectele sale secundare le pot agrava starea.

  • persoane cu tensiunea ridicata sau care au probleme cu inima
  • femeile insarcinate
  • epilepticii, cei ce au probleme cu tiroida, persoane cu probleme precun anxietate, insomnie sau afectiuni ale rinichilor
  • cand este folosita in curele de slabire, ajunge in combinatie cu alte substante si poate provoca hemoragii si atacuri cerebrale

Majoritatea persoanelor pot sa nu prezinte nici un efect secundar dupa consumul de guarana. Daca totusi isi fac prezenta simptome precum cele enumerate anterior, trebuie consultat un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *