Convietuirea din cuplu

Daca pana acum eram invatati sa dureze o perioada pana cand doi tineri indragostiti aleg sa se mute impreuna, astazi, mutarea este un lucru absolut banal pe care tinerii il fac fara sa se gandeasca prea mult. Mai exact, daca pana acum eram obisnuiti ca sa dureze o perioada pana cand partenerii se muta impreuna, in ziua de astazi, tinerii nu asteapta prea multa vreme pentru a face acest pas si chiar il fac la cateva zile dupa ce s-au cunoscut.

Exista numeroase dezavantaje datorate mutarii premature a persoanelor care formeaza un cuplu. In primul rand, inainte de a se face acest pas este foarte important ca cei doi parteneri sa se cunoasca cat mai bine. In caz contrar, cel mai probabil relatia se va sfarsi intr-un mod nu tocmai placut.

Foarte multi cred ca, daca au spus ceva, mesajul a ajuns in totalitate la cel care asculta. Ba, mai mult, se asteapta ca mesajul sa produca efectele scontate. Totusi, mintea umana este prea complicata ca sa poate fi redusa la o simpla casuta de mail. Fiecare cuvant luat separat are mai multe intelesuri, iar continutul unei fraze poate fi interpretat in diverse moduri. Daca luam in considerare si limbajul corporal, starea emotionala de moment a celor care vorbesc, alte probleme care ii preocupa, gradul de oboseala etc. adunam doar cateva motive pentru care ceea ce gandim si spunem noi difera semnificativ de ceea ce aude si inteleg ceilalti. Nu e usor de gasit cai pentru a comunica eficient, iar acest proces nu devine neaparat mai simplu odata cu trecerea timpului.

Chiar si dupa ani de casatorie, multe cupluri au dificultati serioase in a-si vorbi „pe frecventa potrivita” si acesta este un motiv frecvent pentru care solicita sedinte de psihoterapie, individuale sau in cuplu.

La baza succesului in aceasta directie sta in primul rand disponibilitatea de a vorbi deschis, respectiv de a asculta cu atentie. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, abilitatile de comunicare, oricat ar fi de bune, valoreaza putin. Asa se explica de ce unii sunt foarte buni vorbitori la serviciu sau in societate, iar acasa nu se pot face intelesi sau isi pierd rabdarea foarte repede.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *