Oricine s-a vazut pus la un moment dat in situatia de a avea nevoie de anumite scule, unelte si echipamente pentru reparatii si interventii pe langa casa. Nu scapa nimeni, va spun!
Subscriu categoriei rusinoase a mesterilor fara scule si recunosc ca habar nu aveam cum sa imi aleg bormasina potrivita. Aveam nevoie neaparat de o astfel de unealta pentru a monta corpuri suspendate, rafturi si alte cateva piese de mobilier, cand am renovat si mobilat complet apartamentul.
Totul bine si frumos, pana cand am ajuns in fata faptului implinit. Trebuia sa cumpar o bormasina si am mers, ca tot omul, la cel mai apropiat magazin de bricolaj. In fata raftului cu masini de gaurit probabil ca aratam la fel ca proverbiala pisica ce lectureaza calendarul, adica fara habar de nimic.
Mi-am dat seama ca nu pot sa ma hotarasc cu una, cu doua. Asadar am ales varianta mai simpla, pentru ca nu am vrut sa ma fac de ras in fata angajatului de pe raionul cu scule electrice. Sfantul Google m-a ajutat sa gasesc raspunsuri la toate intrebarile mele, pentru ca aveam destul de multe.
In primul rand, ce producator sa aleg? Lista destul de lunga includea Bosch, Hilti, Metabo, Makita, DeWalt, Hitachi si multe alte nume, dintre care unele imi pareau cunoscute, iar altele un mister.
Rand pe rand, site dupa site si articol dupa articol, am ajuns si la TehnicBazar, unde am gasit explicatiile de care aveam nevoie. Am ales o bormasina Metabo, dupa ce am citit cateva specificatii si recenzii din partea altor utilizatori.
Inainte de a alege o bormasina (sau un rotopercutor) trebuie sa stii ce fel de utilizator esti. Personal, ma incadrez in prima categorie din cele trei enumerate in continuare.
1. Utilizatori de ocazie – isi cumpara diverse scule si unelte doar atunci cand au nevoie neaparata si urgenta de ele. De obicei, dupa doua-trei utilizari, bormasina ajunge in debara sau intr-un dulap, ajungand sa acumuleze doar praf si nu ore de utilizare.
2. Mesteri si meseriasi – lucreaza in domeniu, fie angajati, fie pur si simplu se pricep, si au tot timpul orice scula de care au nevoie la o interventie casnica. Se pricep la toate si bormasina cumparata este pentru ei o unealta care trebuie sa faca fata oricarei situatii.
3. Utilizatori profesionisti – acestia lucreaza zi de zi cu bormasini si diverse alte scule electrice, sunt specializati pe asta si prin urmare si mult mai pretentiosi. Vor alege o bormasina cunoscand exact nevoia pe care o au, dar si durabilitatea ori renumele producatorului, pe langa specificatiile tehnice exacte pe care le au in vedere de fiecare data.
Chiar daca sunt un utilizator de ocazie, am riscat si mi-am comandat o bormasina Metabo de pe site-ul sus-amintit. Nu oricum insa, am discutat cu un reprezentant, care m-a sfatuit si mi-a dat cea mai buna recomandare, desigur, telefonic. Parca e altfel, iti vine mai usor sa vorbesti cand nu esti fata in fata cu persoana, cand nu iti vede privirea nedumerita cand iti explica specificatiile tehnice.
Asa am reusit sa imi aleg bormasina perfecta. Nu acumuleaza chiar foarte mult praf, pentru ca o mai folosesc din cand in cand prin casa – mai prind un tablou de perete, mai mut etajerele si rafturile sau mai dau cateva gauri in pereti, just 4 fun. Glumesc, e chiar utila unealta cumparata de pe tehnicbazar.ro, un site pe care vi-l recomand si voua.