role fixe

Deosebiri intre role fixe si role pivotante

In acest articol vom ilustra cateva asemanari si deosebiri intre rolele fixe si cele mobile sau pivotante. In principal rolele pivotante sunt folosite cand directia de deplasare trebuie sa fie foarte manevrabila. Astfel le intalnim peste tot, in supermarketuri la carucioarele de cumparaturi, avand si multe alte aplicatii. Spre deosebire de rolele pivotante, rolele fixe sunt utilizate preponderent in cazul in care este necesara transportarea in linii drepte, carucioarele si celelalte aplicatii trebuind sa asigure o deplasare fara ca stabilitatea sa aiba de suferit si directia de mers sa fie deviata.

Necesare pentru transport in siguranta a marfurilor mai sensibile de obicei, pentru o buna manevrabilitate in spatii si coridoare inguste, rolele fixe sunt utilizate de obicei in combinatie cu role pivotante, asigurandu-se astfel atat o manevrabilitate buna cat si posibilitatea de a lua in siguranta viraje in locuri mai greu accesibile sau spatii mai inguste.

Role fixe sau role pivotante, au un rol foarte important atat in transport industrial sau uzinal cat si in transport casnic, constructii, alimentar, ambiental etc. Printre aplicatiile unde sunt utilizate pot fi enumerate: roti si role fixe si pivotante pentru uz industrial sau transport uzinal, roti si role pentru carucioare folosite la transport in industrii precum cea alimentara, farmaceutica, panificatie, tipografica, industria grea, navala, aeronautica, roti si role pentru transpaleti, motostivuitoare si electro stivuitoare, porti automatizate, culisante, vagoneti, roti si role folosite in medii cu temperaturi ridicate si multe altele.

Astfel de role fixe se utilizeaza si pentru transportul si deplasare pieselor de mobilier, a paturilor pentru transportul persoanelor in unitati spitalicesti, pentru transportul diverselor instrumente, pentru dispozitive de colectare a reziduurilor, pentru ecologizare, curatirea spatiilor industriale sau rezidentiale, interioare sau exterioare.

Materialele utilizate sunt variate, tinandu-se aici cont de suprafata pe care ruleaza, de conditii de mediu precum umiditate, temperatura, agenti corozivi, precum si de utilizarea lor specifica – silentiozitate sau amortizarea socurilor.

O clasificare a acestor role fixe si pivotante tine cont de utilizarea lor efectiva si de conditiile prezente.

  • roti si role institutionale – folosite in spatii unde trebuie pastrata linistea (spitale, biblioteci etc.); anvelopele utilizate de obicei sunt din cauciuc, asigurand rularea lina, fara zgomot si socuri.
  • role si roti utilizate in exterior sau medii umede, in cazul carora se tine cont si de eventuala actiune a agentilor corozivi sau de suprafata pe care se vor deplasa
  • roti si role utilizate in medii in care pot actiona uleiuri minerale, solventi organici, hidrocarburi, cloruri si altele
  • role utilizate in medii in care sunt prezenti vapori, apa, alcool si alti agenti atmosferici – cu aplicatii in industria alimentara, textila sau chimica
  • role fixe si pivotante folosite in medii cu agenti corozivi
  • role pivotante si role fixe pentru medii cu temperaturi inalte – care pot rezista si la temperaturi de 300 grade Celsius sau chiar 500 grade celsius
  • role pentru transpaleti
  • role pentru mobilier sau alte piese utilizate in spatii interioare

Aplicatiile rolelor fixe si pivotante sunt aproape nelimitate. Sunt utilizate si role cu arc pentru absorbtia socurilor in cazul transportului de marfuri sensibile la vibratii sau pentru un transport in liniste, fara prea multe zgomote. Role fixe sunt utilizate si pentru transporturi de greutati mari, role heavy duty ce difera in functie de greutatea suportata, material, diametru si sarcina de incarcare. Oricare le-ar fi utilizarea, sunt de un real ajutor in orice activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *