Cooper Nanowire

Ecrane smartphone indistructibile

Sunt destul de mari sansele ca touchscreen-ul de pe tableta sau smartphoneul tau sa incorporeze niste straturi foarte subtiri de oxid de indium numit si ITO sau tin-doped idium oxide. Desi este un material care detine proprietati conductive de curent si este transparent din punct de vedere optic, este foarte fragil si foarte usor de spart. O echipa  de cercetatori de la Universitatea Akron din Ohio, au reusit sa obtina un material care ar putea sa inlocuiasca substantele actuale folosite in ecranele smartphone-urilor si tabletelor din ziua de astazi. Acestia au creat un strat protector format din electrozi care sunt la fel de transparenti si buni conductori ca si ITO, dar mult mai rezistent.

Stratul de electrozi a fost realizat de o echipa condusa de profesorul Yu Zhu, si este compus dintr-o retea de legaturi din nanofire de cupru. Acesta poate fi depozitat fie pe sticla rigida fie pe un display flexibil.

Pentru a il putea aplica, cecetatorii for depune un strat de cupru pe un substrat transparent. Nanofibrele sunt realizate dintr-un polymer cunoscut sub numele de polycrylonitrile (PAN). Pentru a putea aplica fibrele acestea vor trebui sa fie micsorate in grosime prin folosirea unui solvent, proces ce se va repeta pana cand se ajunge la grosimea dorita.

Apoi dupa ce stratul devine unul si acelasi cu cel precendent, acesta este dat cu o substanta care elimina firele subtiri de cupru vizibile. Astfel in urma acestui proces vei ramane cu un display dintr-un singur strat de polieri transparenti. Avand in vedere rezistenta creata prin folosirea acestui strat protector un ecran flexibil a putut fi indoid de mai bine de 1000 de ori fara a isi pierde din proprietati sau sa se defecteze.

Deocamdata procesul este unul destul de scump, dar daca va ajunge sa fie folosit la scara larga acesta ar putea sa fie fezibil din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *