Cafeaua este una dintre cele mai savurate bauturi din lume. Cei mai multi oameni aleg sa isi inceapa ziua stand intr-un fotoliu, cititind presa si savurand o cafea. Sigur, cafeaua are rolul de a energiza organismul si de aceea este de multe ori indicata. Ca orice fel de abuz, in cantitati mari, cafeaua poate dauna sanatatii.
In timpul sarcinii lucrurile nu sunt la fel pentru ca nici organismul nu se comporta la fel. In perioada in care sunteti insarcinate trebuie sa aveti grija la consumul de cafea. In continuare, vom enumera efectele cafelei pe timpul sarcinii:
Moleculele de cafea sunt destul de mici pentru a penetra placenta si pentru a ajunge in fluxul sanguin al bebelusului. Spre deosebire de adulti, bebelusii(fetusii) inca nu au dezvoltate in totalitate organele astfel ei neputand sa metabolizeze cafeina si sa o elimine din corp. Asa ca stimulantul are tendinta de a ramana in corpurile lor de 10 ori mai mult decat in corpurile adultilor. Daca mama consuma des cafea, este foarte probabil ca atunci cantitati mari de cafeina sa se acumuleze in corpul bebelusului. Iar asa cum se intampla si la adulti, bebelusii pot suferi de probleme legate de ingerarea de cafeina , precum cresterea pulsului si afectarea somnului.
Un studiu din anul 2003 facut de danezi pe 18,478 de femei a facut o legatura clara intre consumul de cafea in timpul sarcinii si riscul semnificativ crescut de pierdere a sarcinii. Concluzia a fost ca acele mame insarcinate care consuma 8 pahare de cafea pe zi au un risc de 220% mai mare decat cele care nu consuma deloc cafea de a pierde sarcina. Poate vi se pare exagerat 8 pahare pe zi, dar pentru femeile insarcinate orice risc ar trebui sa fie eliminat.
Si cafeaua decofeinizata este privita ca un potential pericol mai ales atunci cand sunt folosite metode chimice de producere. De obicei aceste metode contin substante chimice care se transmit fatului.