Erving Goffman

Erving Goffman ca profesor

Erving Goffman a fost un sociolog renumit, dar, in ciuda celebritatii sale, a fost o persoana singuratica.

In raport cu studentii sai, profesorul Goffman accepta la cursurile sale doar pe cei care veneau cu pasiune pentru acel domeniu, cei care si doreau sa se afirme pe plan professional in domeniul sociologiei. Pe ceilalti, in urma unor intrebari, ii elimina din curs. Pe el nu il interesa sa aiba cati mai multi studenti, ci dorea cursurile sale sa fie frecventate doar de cei interesati cu adevarat de domeniul sociologiei. Acest lucru denota faptul ca Goffman era dispus sa se implice pentru studentii sai, sa ii ajute, sa ii sfatuiasca. Insa, tot acest lucru era dispus sa il faca doar pentru studentii care erau dornici sa il asculte si sa invete sociologie.

Nu stiu daca eliminarea celorlalti studenti din sala si focusarea pe ceilalti ramasi este un act egoist din partea profesorului Goffman. Poate doar arata disponibilitatea sa pentru cei interesati si o lipsa de interes pentru cei care mergeau la cursul sau din alte motive mai putin importante in ochii lui Goffman.

Cert e ca se ramanea foarte greu la cursul lui. Insa cei care ramaneau erau cei cu adevarat importanti pentru Goffman. Studentii dispuneau de interesul profesorului care se folosea de tot felul de materiale pentru a putea sa ii faca sa inteleaga ceea ce dorea sa le comunice. Adesea, venea cu inregistrari ale unor emisiuni de radio, iar pasajele amuzante starneau rasete in sala. El insa ramanea cu o expresie faciala neschimbata, lucru ce imi dezvaluie faptul ca trata orice lucru legat de sociologie cu maxima seriozitate.

Goffman era dispus sa isi primeasca studentii si acasa pentru a aprofunda anumite teme sau pentru a putea sa ii sfatuiasca in anumite situatii. Felul in care ii primea in casa sa este foarte interesant, din punctul meu de vedere. In articolul lui Delaney, am aflat faptul ca Goffman nu se preocupa foarte mult sa poarte haine formale cand preda in fata studentilor. Era imbracat lejer, dar ingrijit. De asemenea, lipsa sa de interes fata de acest aspect este aratat si in felul in care isi primea studentii acasa. Era adesea nebarbierit si cu cearcane la ochi. Acest tip de primire nu este de blamat, ci arata faptul ca Goffman se simtea confortabil fata de studentii sai sau ca pur si simplu nu ii pasa de aceste aspecte si considera ca se poate afisa oricum in casa sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *