Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez a fost un scriitor de origine columbiana cunoscut in intreaga lume atat pentru nuvelele sale, cat si pentru povestirile sale. Ceea ce probabil nu se stie insa este faptul ca Marquez s-a ocupat si cu redactarea de scenarii, dar si de articole, asta pentru ca era si jurnalist.

Cariera

A inceput ca si jurnalist scriind multe texte non-fictive si povestiri scurte, care mai apoi erau publicate in ziare, insa pentru ceea ce este cunoscut el mai exact si mai mult sunt creatiile literare: „Un veac de singuratate”, „Dragoste in timpul holerei”,  „Cronica unei morti anuntate”.

Precizam la inceput ca „a fost” pentru ca astazi celebrul scriitor nu mai este printre noi, decedand pe 17 aprilie 2014, in Mexic, cea de-a doua casa a dansului, dupa Columbia. Pe langa faptul ca a fost renumit si indragit pentru operele lui, cariera lui in lumea literaturii a dus si la succese mult mai notabie, cum ar fi castigarea unor premii pentru scritura.

Premiul Nobel

Cel mai notabil si prestigios premiu cu care a fost distins a fost Premiul Nobel pentru Literatura, in anul 1982. Aceasta mare recunoastere i-a fost adusa tocmai pentru nuvelele si povestirile sale, in care combina realul cu fantasticul, punandu-si si punandu-ne imaginatia la incercare si alegand sa descopere situatiile de conflict si viata lumii.

Gabriel Marcia Marquez a fost primul columbian si cel de-al patrulea scriitor latin american care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, ceea ce a dus in discursul sau de mutumire la recunostinta pentru recunoastera in sfarsit a valorilor si ideilor  scriitorilor latini de pretutindeni.

In legatura cu viata sa personala, columbianul a fost casatorit cu o femeie pe care o cunostea inca din perioada colegiului, cu care ulterior  s-a casatorit si a avut doi fii, Rodrigo Garcia, acum un director de televiziune si film, si Gonzalo, un graphic designer ce locuieste in Mexico City.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *