Era glaciara viitoare

Incalzirea globala: un paradox

In general, oamenii se descurca mai bine in caldura extrema decat in frig extrem – mult mai multi dintre noi locuiesc la Ecuatorul cald decat la polii reci. Asa ca are sens daca am spune ca incalzirea globala nu ar fi dezastrul care ar fi, sa zicem, o noua era glaciara. In mod special cand iei in calcul faptul ca inca nu am descoperit culturi care sa creasca sub sase metri de gheata.

O noua era glaciara nu este o chestie stiintifico-fantastica, insa. Aceste perioade de racire au avut loc cel putin de patru ori, din cate stim noi, fiind provocate de usoare schimbari in orbita Pamantului in jurul Soarelui care au loc din cand in cand. Este un ciclu regular. Incalzirea contemporana, insa, nu face parte din ciclu. Acum ar trebui sa ne racim, dar datorita curajosilor care nu renunta la Hummere, sa-si faca margarita in blendere cu putere de diesel si asa mai departe, acest lucru nu se intampla. Poate ca acest lucru nu este neaparat un lucru rar, daca incalzirea va ajunge sa amane sau sa estompeze cateva dintre efectele erei glaciare urmatoare, dupa cum cred unii experti.

Pe de alta parte, desigur, unii ar putea sa spuna ca inlocuim o era glaciara cu traitul pe o planeta supraincalzita unde toata lumea trebuie sa poarte costume care ne permit sa ne bem propria urina reciclata si sa facem naveta folosind furtunile de nisip.

Cu alte cuvinte, Pamantul nu are un termostat pe care il putem ajusta pur si simplu cu cate doua grade in plus sau cu cateva grade in minus pentru a ne mentine intr-o limita confortabila. De ce au nevoie? De schimbari cat mai mici posibile, mai ales ca s-ar putea sa cream o situatia in care petrecem urmatoarele secole adaptandu-ne la un climat mai cald si la emisiile gazelor de sera, pentru ca era glaciara sa apara neasteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *