Pe teritoriul Romaniei prelucrarea materiei prime autohtone (Iana, canepa, in) si obtinerea unor produse textile au o veche traditie. Secolul al XIX-lea, cand se infiinteaza fabricile de postav de la Buhusi (1885) si Azuga marcheaza inceputul industriei moderne de acest fel din Romania.
In perioada interbelica, industria textila se dezvolta devenind a treia ca importanta pe ansamblul industriei (dupa industria alimentara si combustibililor). O concentrare mai mare a acestei ramuri se remarca in Bucuresti, Timisoara, Arad.
Industria lanii este legata de regiunile de crestere traditionala a ovinelor (Carpatii Meridionali si grupa sudica a Carpatilor Orientali). Sunt cunoscute doua zone traditionale: Brasov (cu centrele Brasov, Prejmer, Sacele, Covasna, Ghimbav) si Sibiu (cu centrele Sibiu, Cisnadie, Orlat, Saliste).
Materia prima o reprezinta, in primul rand, lana fina si semifina, obtinuta de la oile merinos. Lana obtinuta din cresterea ovinelor din Dobrogea se prelucra Ia Constanta, iar cea din Campia Banatului la Timisoara. Alte centre reprezentative de prelucrare a lanii erau: Bucuresti, Buhusi, Azuga, Alba lulia, Ploiesti, Bistrita, Miercurea Ciuc (lana pieptanata).
Industria inului si canepii
Prelucrarea primara a inului si canepii este legata de regiunile de cultura ale acestor plante. Astfel, fibrele se obtin in topitorii de in si canepa in Podisul Moldovei, in Transilvania, in Campia Romana, in Campia de Vest. Prelucrarea inului si canepii se realizeaza in filaturi si in intreprinderile integrate de filaturi si tesatorii.
Industria bumbacului utilizeaza, in principal, materia prima de import. Bumbacul se prelucreaza in filaturi, in intreprinderi integrate (filaturi si tesatorii), tesatorii si intreprinderi pentru producerea atei. Principalele filaturi sunt localizate la Bucuresti, Arad, Timisoara, Pitesti, lasi, Galati, Vaslui s.a.
Industria confectiilor si tricotajelor s-a dezvoltat mult in ultimele decenii si este localizata, in special, in orasele mari si mijlocii, cum sunt: Bucuresti, Satu Mare, Craiova, CaIarasi, Focsani, Suceava, Oradea, Arad, Vaslui, Braila, Drobeta-Turnu Severin, Barlad, Cluj-Napoca, Botosani etc.
Industria incaltamintei beneficiaza de o baza larga de materii prime naturale si inlocuitori furnizati de industria chimica si textila (piele sintetica, talpa de cauciuc, talpa artificiala, textile etc.). Cele mai importante unitati sunt la: Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Suceava, Bacau, Brasov, Arad, s.a.
Produsele de blanarie (caciuli, cojoace, haine de blana), realizate din piei naturale sau din piei sintetice, se obtin in unitatile din Oradea, Orastie, Bucuresti, Timisoara, Pancota, cat si in numeroase societati cu capital privat.