Miturile in trecut si in prezent

In anii 1920, au aparut o serie de mituri, unele fiind bizare- cum ar fi cel in car trebuie sa ne apropiem pielea de foc pentru a trage arsurile-, si unele care nu erau deloc mituri, iar ultimii 95 de ani de cercetari demonstreaza aceste lucruri.

Ceaiul cald te va racori.

Adevarul de atunci: Este evident ca, consumul de ceai fierbinte va determina o crestere a temperaturii corpului, cu toate ca apoi iti vei reveni la normal, iar acest lucru iti pacaleste corpul ca de fapt, te racoreste.

Adevarul de astazi: Cercetatorii au demonstrat existenta unor receptori pe limba care transmit creierului ca organismului ii este cald, alertand sistemele de racire ale corpului, in special transpiratia. De fapt, se transpira invers proportional cu cantitatea de caldura ingerata, rezultand o racire a organismului.

Soarele poate provoca incendii forestiere

Adevarul de atunci: Chiar si cele mai fierbinti deserturi ale Americii de Nord abia ating 50 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca e cu mult sub temperatura necesara pentru ca o padure sa se aprinda. Soarele poate usuca vegetatia, facand posibila aprinderea unei scantei, insa nu poate porni un foc.

Adevarul de astazi: Este destul de greu ca soarele sa porneasca un incendiu forestier. Insa, in circumstantele perfecte poate face acest lucru. Lemnul se aprinde la 300 grade Celsius, iar aceasta este o temperatura destul de mare pentru lumina soarelui, cu exceptia cazului cand razele solare se concentreaza prin ceva- o picatura de apa de exemplu- sau pica pe iarba uscata, care nu are un punct la fel de mare ca padurea pentru a se aprinde.

Vremea se schimba odata cu fazele lunii

Adevarul de atunci: Luna nu are niciun efect asupra starii vremii. Desi a fost luat multa vreme ca un adevar incontestabil, studii din 1774 au concluzionat ca nu este nicio legatura intre schimbarile climatice si fazele lunii.

Adevarul de astazi: In anul 2010 cercetatori din Arizona au demonstrat ca exista o crestere a precipitatiilor in faza ultimului patrar a lunii. Este un efect mic, de crestere a precipitaiilor cu 5%, insa chiar exista!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *