Monstrii Universal

Monstrii Universal

„Universal Monsters” sau „Universal Horror” este o serie de filme horror, suspans si science fiction distincte, realizate de catre studiourile Universal intre 1923 si 1960. Seria a inceput cu „Cocosatul de la Notre Dame” si „Fantoma de la opera”, ambele filme mut cu Lon Chaney in rolul principal. Universal a continuat cu filme „vorbite”, inclusiv francizele cu monstri: „Dracula”, „Frankenstein”, „Mumia” („The Mummy”), „Omul invizibil” („The Invisible Man”), „Omul lup” („The Wolf Man”) si „Creatura din Laguna Neagra” („Creature from the Black Lagoon”). Actorii vedete horror ai studioului in perioada post – Chaney au fost Bela Lugosi, Boris Karloff si Lon Chaney, Jr.

Primul succes al studiului in genul horror a fost drama istorica din 1923, „Cocosatul de la Notre Dame”, avandu-l pe Lon Chaney in rolul principal, cel al lui Quasimodo. Decorurile si platoruile extravagante au recreat Parisul secolului al XV-lea, inclusiv faimoasa catedrala Notre Dame.

Un mare succes la box office, filmul a inspirat Universal sa produca primul lor film cu adevarat horror, „Fantoma de la opera”, bazat pe romanul de Gaston Leroux. Productia a fost lansata in 1925. Chaney a creat singur si a indurat ore de aplicare a machiajului, fiind mai complex decat cel din filmul anterior. Ca si in cazul „Cocosatului”, decorul joaca o parte importanta in film, asa ca interiorul Operei Garnier a fost recreat la scara. A fost folosit si pentru remake-ul din 1943 cu Claude Rains, precum si pentru alte filme. Dupa moartea lui Chaney din 1930, Universal si-a indreptat atentia catre alti actori.

In ciuda Marii Depresii, Carl Laemmle, Jr. a obtinut succese masive pentru studio cu „Dracula” si „Frankenstein”, ambele in 1931, succesul acestora lansandu-le cariera lui Bela Lugosi (Dracula) si Boris Karloff (Frankenstein). Universal devenind faimos, realizatorii de film au continuat sa mizeze pe succesul oferit de filmele cu monstri gotici.

Multe dintre filmele din serie au avut parte de continuari si crossovere, insa calitatea lor a fost una indoielnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *