In zonele temperate, musonul de iarna se dezvolta bine in estul Asiei, unde, masele de aer uscat si foarte rece ale Anticiclonului Euroasiatic de iarna se deplaseaza spre minima Aleutinelor, din nordul Oceanului Pacific. In estul Americii de Nord, masele de aer uscat si rece ale Anticiclonului Canadian se indreapta spre coastele sud-estice, scaldate de Golfstream. Relieful muntos al traseului, impiedica formarea aici a unui muson de iarna intens. In Europa Rasariteana si Centrala, la periferia Anticiclonului Euroasiatic se dezvolta curenti periferici reci si uscati, care constituie un pseudomuson de iarna.
Intensitatea mare, aria extinsa pe care se dezvolta, diferentierile termice si pluviometrice mari pe care le genereaza circulatia musonica, permit creearea unui tip azonal de climat, climatul musonic. In aceste teritorii se contureaza clar doua sezoane, cu caracteristici net diferite, in functie de directia curentilor musonici. Sezonul musonului de vara se caracterizeaza prin curenti musonici dinspre ocean, temperaturi moderate, umiditate ridicata, nebulozitate mare, in acest anotimp cazand peste trei sferturi din cantitatea anuala de precipitatii. Nord-estul Indiei, cu aria recordurilor pluviometrice de pe glob, este in aria musonica. Peste 80 % din cantitatile record de precipitatii, atat ca medie anuala cat si ca maxima anuala absoluta sunt produse in sezonul ploios al musonului de vara, ca si cea mai mare maxima absoluta de precipitatii in 24 ore. Sezonul musonului continental, de iarna, este mai rece, dar cu nebulozitate scazuta, ceea ce face ca in India, temperatura medie lunara cea mai ridicata sa se inregistreze in luna mai, ultima luna a sezonului secetos.
In estul Asiei, iarna este extrem de severa, deoarece musonul temperat aduce in regiunile estice, marginale, aer racit puternic de pe platourile inalte ale Asiei. Vantul are directie dinspre centrul continentelor. Aerul este foarte uscat, iar precipitatiile scazute si evapotranspiratia puternica, produc caderea frunzelor la unele specii vegetale si uscarea vegetatiei ierboase.