GPS

Navigatie – GPS sau smartphone?

Din ce in ce mai multe dispozitive sunt practic anulate de tehnologie. Aparitia smartphone-urilor a facut sa devina depasite dispozitive precum ceasuri de mana, dispozitive portabile de ascultat muzica, pagere si asa mai departe. Chiar si cand vine vorba de navigare si de obtinerea de indicatii de trafic, smartphone-urile sunt de mare ajutor. Inseamna asta insa ca incep sa devina depasite GPS-urile pentru masina? Sa vedem in continuare cateva detalii, avantaje si dezavantaje din punct de vedere al navigatiei, al fiecaruia dintre dispozitive. Desi comparatia poate parea dificila, intrucat functiile fiecaruia sunt diferite, vom incerca sa facem o detaliere a caracteristicilor fiecaruia din punct de vedere al utilitatii in obtinerea de indicatii rutiere.

Avantajele smartphone-ului pentru navigare

Conectivitatea – avantajul de a fi constant conectate la retea, cu informatii rutiere actualizate, este de neegalat.
Informatii actualizate – vei putea gasi chiar si locatii si trasee noi, intrucat hartile sunt constant actualizate, spre deosebire de hartile GPS-urilor auto care sunt actualizate cam o data la 1 an.
Touchscreen – toate smartphone-urile il au, ceea ce faciliteaza mult folosirea lor pentru navigare.
Smartphone-urile se dovedesc a fi foarte utile si in cazul navigarii ca si pieton. Astfel nu te vei mai rataci cand explorezi locatii noi.

Dezavantajele smartphone pentru navigare

Bateria – se consuma mult prea repede, datorita utilizarii conexiunii 3G sau 4G si a GPS-ului.
Telefonul nu mai poate fi folosit pentru apeluri, mesaje sau altele in timp ce este conectata navigarea.
Ecranul de dimensiuni reduse face uneori dificila urmarirea sa in timp ce se conduce.
Hartile nu vor fi disponibile daca nu exista conectivitate, ceea  ce va face navigatia imposibila.

Avantaje ale GPS-ului auto

Durata de viata a bateriei – reprezinta cel mai mare din avantaje, in caz de epuizare poate fi inlocuita rapid si dispozitivul poate fi utilizat in continuare.
Ecranul de dimensiuni mari este un alt beneficiu, vei gasi mai usor rutele disponibile si nu va mai trebui sa activezi constant zoom-ul pentru a mari imagina precum in cazul smartphone-ului.
Pretul este unul mai scazut fata de cel al smartphone-urilor.

Dezavantaje ale GPS-ului auto

Poate cel mai mare dezavantaj il reprezinta hartile care nu sunt actualizate decat aproximativ la un an. In aceasta perioada pot aparea trasee si obiective noi.
Nu au conectivitate la internet pentru afisarea traseelor, de aceea uneori traseele alternative nu vor fi afisate.

Dupa cum se observa, fiecare dintre dispozitive prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Recomandarea totusi ar fi folosirea GPS-ului auto pentru indicatii rutiere si in timpul condusului, intrucat nu distrage atat de mult atentia. Ideal pentru navigatie ca si pieton, smartphone-ul ar trebui folosit doar in acest scop. Daca stim cu totii unde putem gasi un smartphone, pentru alegerea unei unitati GPS auto, click aici. Veti gasi o gama variata de modele si preturi, unul cu siguranta va va indeplini cerintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *