Padurea ecuatoriala in Africa

Spaţiul geografic african se impune prin particularităţi care îl individualizează net între celelalte continente. Cea mai mare parte a Africii se situează între cele două tropice, iar extremităţile sale de nord şi de sud sunt situate la aproximativ aceeaşi depărtare faţă de ecuator.  Distanţa dintre punctele extreme, de nord şi de sud, este de aproximativ 8000 km. Dispunerea simetrică a continentului este relativă, deoarece cea mai mare parte a Africii este plasată în emisfera nordică.  Trăsătura climatică generală relevă încadrarea continentului în limitele zonei calde.

Vegetatia

Variabilitatea precipiaţiilor explică diversitatea peisajului vegetal african. În linii mari, cuvertura vegetală a Africii se poate diviza în nouă mari formaţiuni, a căror distincţie se bazează mai mult pe fizionomia şi structura vegetaţiei şi mai puţin compoziţia floristică. Latitudinea, în primul rând, şi în strânsă corelaţie cu aceasta, condiţiile climatice, dar şi în îndelungata izolare a unei bune părţi a continentului au impus o anumită răspândire şi componenţă a formaţiilor vegetale. Floristic, vegetaţia face parte din regiunile holarctică, paleotropicală şi regiunea Cap, genurile şi speciile incluzându-se în mai multe zone de vegetaţie:

Padurea ecuatoriala

veşnic verde, este localizată de o o parte şi de alta a ecuatorului, fiind prelungită printr-o bandă litorală şi de-a lungul ţărmului nordic al Golfului Guineii. Limita septentrională coincide aproximativ cu paralela de 4°, dar limita meridională este incertă şi sinuoasă. În Africa orientală această formaţiune se reduce la areale izolate.

Pădurea ecuatorială are nuanţe, deoarece importanţa relativă a speciilor diferă de la o regiune la alta, chiar dacă o duzină de specii se întâlnesc pe toată întinderea sa. Cuveta centrală zaireză este acoperită de o pădure ecuatorială umedă tipică, dar nu mai este o pădure primară compactă; este suficientă o populaţie de 2-3loc/km2 pentru a apărea breşa. Condiţiile edafice şi omul au determinat un peisaj variat de pădure ecuatorială omogenă şi eterogenă, mai ales pe solurile slab drenate. Pe solurile cu drenaj bun, pădurea are alt conţinut. În împrejurimile localităţii Yangambi din Zair, peste 50% din păduri sunt secundare, eterogene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *