Fosilele vii cuprind acele specii de plante sau animale urmase ale unor grupe stravechi, odinioara infloritoare si larg raspandite, ramase aproape nemodificate in decursul erelor geologice.
Una dintre cele mai varstnice plante din lume, numita Creosata, are aproape 12.000 de ani si a fost descoperita de un savant american in desertul Mojave din SUA pe baza carbonului radioactiv.
Cea mai veche planta de pe Pamant, care traieste neschimbata de circa 160 milioane din Tertiar (Cuaternar), este totusi specia Ginkgo biloba sau „prunul coreean„. Are frunze bilobate, cazatoare, pletoase si seminte pietroase acoperite cu un invelis carnos fiind folosita uneori in industria farmaceutica. Specia de Ginkgo nu numai ca exista pe planeta noastra de foarte mult timp, dar pana si reprezentatii sai s-au dovedit destul de longevivi.
Drept dovada, unele exemplare ating in natura o varsta de peste 2500 ani. Despre incapatanarea cu care specia a infruntat schimbarile si vitregiile de-a lungul timpului marturisesc unele evenimente nefaste petrecute recent. Sase exemplare au supravietuit tragediei fara precedent de la Hiroshima, desi au stat la numai 1-2 km de punctul zero.
Ginkgo biloba se gaseste si in tara noastra, in gradinile botanice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, precum si in alte localitati. Ginkgo biloba este originara din China, insa a fost descoperita in Olanda in anul 1690 si redescoperita in Anglia in 1754.
La izvoarele raului Guijiang din China, la altitudini de peste 1800 m, se dezvolta o specie de conifere speciala prin aceeasi caracteristica rarisima: vechimea foarte mare. Tsuga chinensis este o planta care a persistat in partea de nord-est a Regiunii Anutonome Guangki-zhuang inca din cuaternar, asemenea prunului coreean.
Fergile, oricat de fragile si de vremelnice ar parea comparativ cu alte specii din regnul vegetal, au si ele o istorie deosebit de indelungata. Cel putin asta se intampla in cazul Ferigii-palmier, numita stiintic Lomatia tasmanica, despre care se stie ca are o vechime de 43.600 ani. Dupa cum indica si numele, ea se dezvolta in insula Tasmania, pe o suprafata de 1,2 km patrati.
Tot fosile vii sunt considerate si Metasequoia, descoperit intr-o vale izolata din China, si Nufarul termal intalnit la Baile Felix, langa Oradea.