Este o intrebare care foarte multi gameri si entuziasti si-o adreseaza in momentele in care doresc sa isi achizitioneze un nou sistem sau sa se ocupe de putin overclock. Vorbim aici despre modul de racire ales pentru a mentine componentele unui pc la temperatura optima de functionare. Sistemele de racire standard cu care vin componentele de la producator sunt de cele mai multe ori insuficient de puternice pentru a face fata unui overclock serios. De aceea majoritatea gamerilor ajung sa isi achizitioneze sisteme de racire aftermarket.
Racirea pe aer este una eficienta dar vine cu o serie de probleme. Una din aceste probleme este dat de zgomotul produs de ventilatoare. Cu cat este mai puternic sistemul cu atat vei avea mai mult ventilatoare in acesta. Pe langa aceasta problema ramane eterna problema a prafului, un PC punternic cu foarte multe venitilatoare va ajunge sa fie un adevarat aspirtator de praf. Curatarea de praf a componentelor unui PC este una din cele mai neplacute activitati din lumea IT.
Pe de alta parte racirea pe baza de apa este una mult mai eficienta. Temperaturile obtinute este mult mai scazute si sitemul va deveni aproape mort din punctul de vedere al zgomotului produs. Un astfel de sistem are doar 2 sau 3 ventilatoare de mari dimensiuni. Zgomotul produs de acestea nefiind perceput.
Unul din motivele principale pentru care majoritatea gamerilor ajung sa recurga la un sistem de racire clasic in detrimentul celui pe apa ( cu toate ca este superior din toate punctele de vedere ) este pretul foarte ridicat al sistemelor de racire pe apa.
Plus ca montarea unui sistem pe apa este o operatiune destul de complicata si greoaie chiar si pentru cei priceputi. Va trebui sa fii mereu atent sa nu ai scurgeri in sistem care ti-ar compromite intregul sistem.