Shark

Rechinii… Stiai ca?!

In momentul de fata stiinta spune ca sunt cateva sute de specii de rechini, ce difera de la 25 de centimetri lungime pana la 25 de metri. Aceste animale au dobandit in timp o reputatie terifianta. Chiar si asa rechinii sunt fascinanti.

1. Rechinii nu au oase

Acestia mai sunt numiti si pesti cartilaginosi, ceea ce inseamna ca au corpul format din cartilaj si nu oase. Chiar daca rechinii nu au un schelet osos, precum multle alte specii de pesti, acestia sunt considerati ca fiind vertebrate.

2. Sunt mai bine de 400 de specii de rechini

Rechinii vin in diferite forme, dimensiuni si culor. Cel mai mare rechin din lume este rechinul balena (Rhincodon typus), care se crede ca ar fi avut o lungime de aproximativ 30 de metri. Cel mai mic rechin inregistrat in stiinta este rechinul pitic (Etmopterus perryi) care are o dimensiun de 13-18 centimetri.

3. Rechinii au mai multe randuri de dinti

Dintii unui rechin nu au radacini, fapt ce duce la caderea acestora la aproximativ o saptamana dupa ce au crecut. Totusi, un rechin  are inlocuitori pentru dintii care au cazut. Un dinte nou care inlocuieste unul cazul poate apare in doar o singura zi. In general rechinii au 5 randuri a cate 15 dinti fiecare.

4. Rechinii nu au solzi

Un rechin are o piele destul de solida si dura deoarece este acoperita cu denticle dermale, care sunt mici placi acoperite cu enamel, o substanta asemanatoare cu cea care ne acopera dintii.

5. Rechinii dorm diferit fata de noi

Pentru a putea respira rechinii trebuie sa fie in prezenta curentilor de apa. Nu toti rechinii trebuie sa se miste in mod constant. Unii rechini au un orificiu in spatele ochilor care forteaza apa spre branhiile acestora in timp ce stau pe loc. Alti rechini trebuie sa se afle intr-o continua miscare pentru a isi putea procura oxigenul de care au nevoie. Acestia dorm in timp ce se afla un miscare, un fel de somnambuli acvatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *