Furia, tristetea, fericirea, frica, surpriza, dragostea – toate aceste emotii sunt traite de fiecare dintre noi. Emotiile joaca un rol foarte important in fiecare aspect al vietii, in special in luarea deciziilor.
Desi exista multe forme de exprimare a emotiilor, pot fi impartite in doua mari categorii: pozitive si negative. Gandim cu ajutorul creierului, insa de cele mai multe ori ne ascultam si inima cand vine vorba de luat decizii. Emotiile ne influenteaza deciziile, indiferent ca tin de viata personala sau profesionala.
Mediul inconjurator, istoricul familial, educatia, experientele de viata joaca un rol important in mentinerea emotiilor pozitive sau negative. Cand ai o atitudine pozitiva, esti mai predispus sa iei si decizii pozitive sau macar incerci sa vezi si partea buna din orice aspect. In acelasi timp, daca esti intr-o atitudine negativa, poti sa ajungi sa iei decizii gresite.
Daca e sa comparam deciziile emotionale si cele rationale, putem intelege rezultatele fiecarui tip de decizie. Hotararile luate ce se bazeaza pe emotii sunt luate mult mai repede, comparativ cu deciziile rationale. De multe ori luate in subconstient, deciziile emotionale reflecta in fapt ceea ce ne dorim, se pot considera perfecte pe moment, insa sunt conduse de starea in care ne aflam si cantarind mai bine pot fi decizii proaste.
Chiar daca deciziile emotionale nu sunt intotdeauna cele mai bune, chiar si deciziile rationale sunt cumva bazate pe emotii. Pentru a lua hotararea cea mai potrivita trebuie sa intervina si rationalul, trebuiesc cantarite bine atat aspectele negative cat si cele pozitive ale fiecarei decizii. Este bine sa intelegi ce urmari au deciziile pe care le iei si nu e deloc recomandat sa iei o hotarare cand esti nervos, suparat, nu trebuie sa lasi emotiile sa iti influenteze deciziile.
A fi rational si nu emotiv cand vine vorba de luat hotarari poate fi cea mai buna optiune. Luand in considerare toate aspectele legate de problema asupra careia te decizi, incearca sa tii emotiile la distanta.