Depresia este una dintre problemele omului secolului XXI. Pe langa rate si credite, poluare, somaj in crestere, un numar tot mai mare al violentelor stradale etc, omul contemporan mai are si aceasta problema; desi, sincer, tocmai aceste motive contribuie foarte mult la inrautatirea starii psihice.
Simptomele specifice
Depresia se caracaterizeaza printr-o varietate de simptome; daca acestea dureaza mai mult de doua saptamani, vorbim de depresie cronica. Este greu de ales care sunt cele mai importante semne ale depresiei, deoarece sunt atat de multe si toate afectandu-ne viata foarte mult. In cazul celor care sufera de depresie, acestia se simt mereu obositi si lipsiti de energie, ajungand sa isi piarda cheful fata de activitati care inainte le placeau. Pofta de mancare scade foarte mult, in timp ce apetitul sexual poate sa urce sau sa coboare, depinzand de persoana.
Depresilor le vine foarte usor sa planga din orice motiv, chiar si unul pueril. Nu pentru ca ar fi mai sensibili in general, ci pentru ca psihicul lor a ajuns in acea stare in care nu mai au aceeasi toleranta si abtinere de la anumite reactii. Astfel, ei ajuns sa aiba foarte des sau permanent o stare de neliniste sau iratibilitate. De asemenea, capacitate de concentrare si memoria scad alarmant de mult, lucruri amplificate de oboseala adunata din neputinta de a dormi normal – depresivii adorm foarte greu, au insomnii si se trezesc greu dimineata.
Gandurile de sinucidere
Simptomul cel mai grav il reprezinta gandurile de sinucidere. Acestea pot avea un impact atat de mare, incat omul chiar sa creada ca nu mai are pentru ce trai, ajungand sa-si ia viata. De aceea, in momentul in care astfel de simptome precum cele enumerate apar, este recomandat sa se viziteze un medic profesionist, cat mai repede – pana nu este prea tarziu. Mai gandeste-te, doar o viata ai, la urma urmei.